Evergem bereidt zich voor op droge zomer

Het regent te weinig en ons land krijgt nu al de derde zomer op rij af te rekenen met een periode van extreme droogte. Het gemeentebestuur vraagt aan haar inwoners en bedrijven om zuinig om te springen met water. Daarnaast nemen we enkele maatregelen.

De tijdelijke grondwaterbemalingen krijgen bijzondere voorwaarden opgelegd. In heel wat gevallen zal de exploitant verplicht worden een buffervat met kraantje te plaatsen. De groendienst beperkt het gebruik van drinkwater en volgt de waterstand van vijvers op.

Buffervat bij bronbemaling

Opgepompt water op bouwwerven – de zogenaamde bronbemaling – mag tijdens de droogteperiode (code oranje) niet langer rechtstreeks in de gemengde riolering verdwijnen. Afhankelijk van de mogelijkheden om het opgepompte grondwater te lozen kunnen bouwheren verplicht worden om een buffervat met kraantje te plaatsen. Buurtbewoners mogen dit water dan gratis gebruiken. Deze verplichting geldt voor alle nieuwe bouwprojecten.

Regenwater voor de groendienst

De groendienst gebruikt vooral regenwater om de bloemen, planten en jonge bomen water te geven. Ook het water om de machines te reinigen en het water voor de veegmachine komt uit de regenwaterput aan het Magazijn. Als deze put leeg is, wordt gezuiverd rioleringswater van het waterzuiveringscentrum van Aquafin gebruikt.

Nieuwe thuis voor de vissen uit de vijvers

Net als de vorige jaren zullen heel wat vijvers op het openbare domein droog komen te staan. Het is nutteloos deze vijvers met leidingwater of regenwater te vullen. De vissen krijgen een nieuwe thuis in een vijver met meer water.

Zuinige tips voor thuis

  • Neem een douche in plaats van een bad.
  • Laat de kraan niet te lang lopen.
  • Geef je planten water met een emmer of gieter in plaats van de tuinslang .
  • Gebruik maximaal regenwater.
  • Hergebruik water. Gekoeld kookwater van bijvoorbeeld groenten en aardappelen kan je gebruiken voor de planten.
  • Sproei je gazon niet met leidingwater en laat je gras een beetje hoger groeien.
  • Gebruik waterzuinige toestellen.

Meer tips:
vmm.be/tips/tips-bij-droogte

Gepubliceerd op dinsdag 26 mei 2020 0 u.