Eerst vaccineren, dan vakantie nemen

"Elke volwassene kan een eerste vaccin krijgen voor 11 juli". Dat is de ambitie van de Vlaamse overheid. Ook het tweede vaccin is belangrijk voor een langdurige bescherming. Hou bij het plannen van je vakantie rekening met die prik. Je bent best volledig gevaccineerd voor je op reis vertrekt.

Kan je toch niet wachten? Plan je reis dan tussen je twee vaccindosissen, maar zorg dat je tijdig terug bent voor je tweede dosis. Die kan niet worden uitgesteld.

Je kan nu al inschatten wanneer je eerste vaccinatiedosis en dus ook je tweede dosis ongeveer gepland staat. Probeer maximaal je reis na (of tussen) deze periode te plannen en zorg er zo voor dat je vaccinatie niet in de weg komt van je vakantie, of omgekeerd.

WANNEER BEN IK AAN DE BEURT?

Waarom is die tweede vaccinatie zo belangrijk?

  • Voor je eigen gezondheid, om zo volledig mogelijk beschermd te zijn tegen de risico’s op besmetting 
  • Voor de gezondheid van anderen, zodat je de kans verkleint dat je in het buitenland een COVID-besmetting oploopt en die terug meebrengt naar België, met een kans om anderen ermee te besmetten 
  • Voor je vakantieplannen zelf: elk land kan eigen regels bepalen en bijvoorbeeld quarantaine of reis- en bezoekbeperkingen opleggen aan wie niet volledig gevaccineerd is. We kunnen niet voorspellen welke regels zullen gelden in jouw vakantiebestemming. 
Gepubliceerd op dinsdag 4 mei 2021 9 u.