Dorp Dynamiek in Evergem

Oost-Vlaamse dorpen staan voor verschillende uitdagingen op vlak van onder andere mobiliteit, wonen, vereenzaming en klimaat. De voorbije twee jaar zette het project Dorp Dynamiek in op het samenbrengen van expertise rond participatie en sociale cohesie. Evergem deed mee aan twee deeltrajecten.

Pastorijtuin Kluizen

Uit verschillende dorpsvergaderingen bleek dat inwoners van Kluizen duidelijk nood hadden aan een ontmoetingsplaats. Een plek waar ze elkaar af en toe eens kunnen zien en een praatje slaan. De gemeente steunt dit initiatief en helpt mee bij de uitbouw van de ontmoetingsplaats in de oude pastorijtuin in Pastoorshoek.

Wat was het plan?

De pastorijtuin blijft een open plek, met ruimte voor verschillende aspecten:

 • een ontmoetingsplek voor jong en oud
 • genieten van wat het park te bieden heeft
 • herinneringen ophalen
 • spelen en ravotten
 • je verhaal kwijt kunnen
 • troost zoeken

De realisaties

Een troostplek

De gemeente plaatste twee zitbanken in de buurt van het grotje. Daar plaatsten de dames van FERM een troostbord bij. Ze plantten er heel veel bloembollen rond, samen met de kinderen van de lagere school. In het grotje kwam het beeldje 'de Cluysenaer', dat verwijst naar de inwoners van Kluizen. Het beeldje is ontworpen door Evergemnaar Christine Van Wijnsberghe.

Een ode aan het Zandeken

De verdwenen wijk 'het Zandeken' moest voor de inwoners ook een plaats krijgen in het nieuwe park. Sinds einde maart prijkt er een herinneringsmonument in park Pastoorshoek in de vorm van een zandloper. Het monument bevat poëtische teksten van ter plaatse, en werd lokaal geassembleerd door Frank De Sy, een vroegere inwoner van het Zandeken.

Plannen voor de toekomst

 • Blotevoetenpad
  Van zodra het toegelaten is, wordt er een blotevoetenpad aangelegd voor de kinderen. Er komt ook een wandelpad.
 • Keuvelplaats
  Met paletten en boomstammen creëert de groep een keuvelplaats voor jongeren.

MEER OVER DORP DYNAMIEK KLUIZEN

Adviesraden 2.0

Heel wat adviesraden ontstonden in de jaren ’70 omdat men toen de nood voelde aan bijkomende en meer rechtstreekse inspraak op het beleid. In de context van de vorige eeuw was het heel logisch om dit voornamelijk via de verenigingen te organiseren. Want zij stonden centraal sterk in de dorpen. Vandaag de dag is de roep naar inspraak opnieuw groot, maar is de context helemaal anders. Dankzij Dorp Dynamiek hielden we onze adviesraden eens kritisch onder het vergrootglas. Wat doen we goed? En wat kunnen we beter?

We werken dit project in 2021 samen met een externe partner verder uit. 

BEKIJK HET FILMPJE

Gepubliceerd op dinsdag 20 april 2021 18.05 u.