De charme van de wekelijkse markt

Langzaam kuieren langs enkele gezellige kraampjes op een markt. Wie doet het niet graag? In Evergem zijn er drie wekelijkse markten waar je heel ontspannen je inkopen kan doen. Op woensdag in Ertvelde, op vrijdag in Sleidinge en op zaterdag in Evergem-Centrum, tekens van 8 tot 12 uur.

Heerlijk bijbabbelen

Op onze Facebookpagina vroegen we aan onze fans "Waarom ga jij naar de wekelijkse markt? En wat koop je daar?". Op onze mini-enquête kregen we meer dan zeventig reacties. De markt leeft bij veel mensen. Zoveel is duidelijk. Dit zijn de voornaamste redenen om naar de markt te komen:

  1. Om verse producten te kopen
  2. Om mensen te ontmoeten en gezellig bij te babbelen
  3. Om na het shoppen een lekker drankje te drinken in een horecazaak
  4. Om te onthaasten

"Op de markt ben je als klant nog echt koning. Dat rechtstreekse menselijke contact heb je niet als je koopt via webwinkel", vertelt een marktkramer. "Aan mijn marktkraam slaan de klanten dikwijls een babbeltje met elkaar, dat zie je meestal niet in de supermarkt".

 

 

Wat koop je daar?

De marktbezoekers uit onze Facebookbevraging kopen vooral vers fruit en groenten op de markt (27%). Ook vlees (20%) en vis (17%) zijn heel populair. De markt zorgt voor heel wat romantiek in de Evergemse huishoudens. Maar liefst 13% durft wel eens een bloemetje mee te nemen van de markt.

 

Onze marktleider Patrick Audenaert schrikt niet van deze cijfers: "In 1988, toen ik met de marktcontrole begon domineerden de textielkramen de wekelijkse markt. Nu zie je heel veel voedingskramen. Logisch, want lokale zelfstandigen verdwijnen meer en meer in het straatbeeld. Op onze markten vind je die verse producten wel nog terug".

 

Bijna veertig jaar markttraditie in Sleidinge

In Sleidinge is er bijna veertig jaar wekelijkse markt op het dorpsplein. De eerste markt vond plaats op 6 juni 1980. Ex-marktkramer Eddy Wally en zangeres Zwarte Lola knipten het officiële lintje door. Ook de oudste inwoner van toen, de zevenennegentigjarige Theophiel De Kleene, was van de partij.

Momenteel staan er 19 vaste kramen op de markt in Sleidinge. Twaalf voedingskramen, vier textielkramen (damestextiel, kousen, sjaals, mutsen, zonnebrillen, pyjama's en ondergoed), een kraam met lederwaren en een bloemenkraam.

Zet jij de traditie verder?

Gepubliceerd op dinsdag 30 juli 2019 14.29 u.