Evergem helpt Comblain

Op zaterdag 25 september reden de vrijwilligers van de lokale Rode Kruisafdelingen terug naar Comblain-au-Pont. Deze keer om bouwdrogers te plaatsen in de zwaarst getroffen woningen. De Vrienden van Polen zorgden voor de kers op de taart en schonken 3.000 euro.

Nadat de reddingsacties, evacuaties en de eerste dringende hulpverlening achter de rug waren, startte gemeente Evergem samen met de lokale Rode Kruisafdelingen een gerichte hulpactie op.

We willen gerichte en directe hulp bieden. Dat kunnen we doen in Comblain-au-Pont, een gemeente in de provincie Luik, met iets meer dan 5.000 inwoners. Burgemeester Jean- Christophe Henon liet ons weten dat zijn inwoners nog steeds acute nood hebben aan huishoudtoestellen. Er is minder nood aan meubelen, kleding en voeding.

Er waren twee inzamelacties: eind juli-begin augustus en eind augustus. Deze kenden een groot succes. We brachten twee grote vrachtwagens met materiaal naar Comblain en konden zo de lokale bevolking uit de nood helpen met wasmachines, droogkasten, ijskasten en diepvriezers, verwarmingstoestellen, stofzuigers, microgolfovens, koffiezetapparaten en ander elektronisch materiaal. Zo goed als alle materiaal is ondertussen verdeeld onder de getroffen bewoners. Zij lieten via het gemeentebestuur weten dat ze zeer dankbaar zijn voor deze steun.

BEKIJK ENKELE SFEERBEELDEN

Financiële steun op Evergemse rekening

Er was ook een grote nood aan bouwdrogers. Om dat (duurdere) materiaal aan te kopen, openden de Rode Kruisafdelingen samen een Evergemse rekening. Hierop stortten gulle inwoners al meer dan 6.000 euro. De Vrienden van Polen stortten daar nog een mooi bedrag van 3.000 euro bij.

Wie wil, kan nog steeds een bijdrage storten op de speciale Evergemse rekening. Met het geld wordt nog dringend, noodzakelijk materiaal aangekocht om de inwoners zo goed mogelijk uit de nood te helpen tegen de winter.

Evergemse rekening: 'Evergem helpt Comblain' - BE54 0019 1168 5797 

Vrienden van Polen steunen landgenoten

In 1997 waren er in Polen zware overstromingen. De Evergemse vereniging 'Vrienden van Polen' zamelde toen hulpgoederen, meubels, elektro en kledij in. Poolse vrachtwagenchauffeurs, die in België hun lading gelost hadden, namen al het materiaal in hun lege vrachtwagen mee en leverden die af in Kamieniec Zabkowicki.

De bestuursleden die toen al in de vereniging actief waren en meehielpen met de hulpactie, vatten het idee op om ook onze landgenoten te steunen. Omdat de lokale Rode Kruisafdelingen een speciale rekening openden, besliste het bestuur om daar 3.000 euro op te storten.

Op zaterdag 25 september reden de vrijwilligers van het Rode Kruis terug richting Comblain. Die dag haalden ze de bouwdrogers op bij een bedrijf in de buurt. De sociale dienst van Comblain maakte een lijst op van de zwaarst getroffen woningen. De Rode Kruis vrijwilligers leverden de bouwdrogers op die adressen af.

Hartelijk dank aan iedereen die zijn steentje bijgedragen heeft aan onze lokale actie!

Dankbaar Comblain

Het gemeentebestuur en de inwoners van Comblain zijn Evergem zeer dankbaar. Ze lieten dat persoonlijk weten aan ons bestuur en aan de Rode Kruisvrijwilligers die daar ter plaatse hielpen en goederen leverden.

Gemeente Comblain-au-Pont plaatste een post op haar website en Facebookpagina.

Nationale hulpverlening

Wie wil kan ook storten op het algemeen nummer van het Rode Kruis. Wie ter plaatse wil helpen, kan zich opgeven als vrijwilliger via crisisvrijwilligers.rodekruis.be

Gepubliceerd op zaterdag 25 september 2021 10 u.