Callemansputtepark of Riemse Heide?

Wat wordt de nieuwe naam van het koppelingsgebied in Rieme-Noord? De cultuurraad bestudeerde de 34 voorstellen en ging na welke heemkundige meerwaarde die hebben. Ze koos twee namen: het Callemansputtepark en Riemse Heide. Aan jou de keuze! Stemmen kan tot woensdag 31 augustus.

Callemansputtepark

Een idee van Willy De Witte, Willem De Keyzer, Erna De Sy en DM PS. De cultuurraad suggereert 'park' in plaats van 'bos'.

Reden

Callemansputte is een begrip in Rieme en omstreken. Het is een naam die meermaals
voorkomt in de geschiedenis. We vinden de naam onder andere terug op de Ferrariskaart van 1777. In de geschiedenisboeken lezen we dat er in 1558 tussen 'ter Stoepen' en 'te Callemans Putte' een heidegebied was. In de 15e eeuw ontstond het gehucht 'Callemansputte'. In 1758 had men het over de 'Callemansputschen wegel'.

Riemse Heide

Een idee van Raf Dufort. Dit voorstel refereert naar het oorspronkelijk natuurlandschap.

Reden

Na de laatste ijstijd, zo'n 10.000 jaar geleden, was er veel zand in het noorden van Gent. Door de wind ontstonden zandruggen tot wel 4 meter hoog. De Romeinen legden op zo'n zandrug de Antwerpse Heirweg aan. Die liep van Eeklo helemaal tot Stekene. Er werden heel wat bossen gekapt. Ook in het huidige Ertvelde en Kluizen. De kale vlakte werd heide. Er kwamen dorpen langs de weg. In de 13e eeuw, toen er voor het eerst sprake was van het gehucht 'Riemen', was de Riemse heide nog verlaten. Nog tot de 18e eeuw woonden er wolven en vossen.

STEM OP JE FAVORIETE NAAM

Gepubliceerd op maandag 1 augustus 2022 0 uur