Blauwalgen: vermijd gesloten waterlopen

Droogte en warme periodes zorgen vaak voor blauwalgen in gesloten waterlopen. Daarom vermijd je best gesloten waterlopen (vijvers). Er is nu een recreatie- en captatieverbod aan de vijvers in de Reigerstraat (Rieme) en op het kasteeldomein van Wippelgem. Het is ook gevaarlijk voor honden.

Wie in contact komt met blauwalgen, kan last krijgen van irritaties, hoofdpijn of misselijkheid, soms ook maag- en darmklachten of zelfs grotere gezondheidsproblemen.

Ben je in het water geweest, spoel je dan zeker grondig af onder de douche en neem bij klachten contact op met je huisarts.

Waakzaam zijn en melden

  • We voeren nu extra controles uit in de gemeentelijke vijvers.
  • Landbouwers met open drinkvijvers zijn ook best extra alert.
  • Blauwalgen melden kan via evergem.be/meldpunt of T 09 216 05 00.

Wat zijn blauwalgen?

Blauwalgen komen niet enkel in Evergem voor. Het zijn geen algen of wieren, maar bacteriën. Een andere naam ervoor is cyanobacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten en het warm is, kan dat een blauwalgenbloei veroorzaken. Tijdens een bloei kunnen de vele blauwalgen een drijflaag vormen. Omdat de onderkant van de drijflaag afsterft, komen gifstoffen (toxines) in het water terecht. Niet alle blauwalgen maken toxines aan. Als het water een vreemde kleur heeft of als er een stinkende laag met algenbrij op het water ligt, ga dan niet zwemmen en geef dit door aan de waterbeheerder.

Meer info op blauwalgen.be

Gepubliceerd op donderdag 14 juli 2022 0 uur