Blauwalgen waargenomen in Evergem

Er werd blauwalg vastgesteld in de vijvers in de Reigerstraat en de Hoge Wal. Daarom roept het gemeentebestuur op om gesloten waterlopen (vijvers) te vermijden. Er is een recreatie- en captatieverbod. Wie in contact komt met blauwalgen, kan last krijgen van irritaties, hoofdpijn of misselijkheid.

Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. Spoel je in ieder geval grondig af onder de douche en neem bij klachten contact op met je huisarts.

Ook honden kunnen last krijgen van blauwalgen; laat je hond daarom niet in water zwemmen wanneer daar blauwalgen zijn.

Waakzaam zijn en melden

Het gemeentebestuur voert nu extra controles uit in de gemeentelijke vijvers.

We vragen aan alle bewoners om alert te zijn en gesloten stilstaande waterlopen te vermijden. Landbouwers met open drinkvijvers zijn ook best extra alert.

We vragen ook om blauwalg te melden. Dat kan via www.evergem.be/meldpunt of T 09 216 05 55.

Wat zijn blauwalgen?

Blauwalgen komen niet enkel in Evergem voor. Het zijn eigenlijk geen algen of wieren. Het zijn bacteriën. Een andere naam ervoor is cyanobacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten en het warm is, kan dat een blauwalgenbloei veroorzaken. Tijdens een bloei kunnen de vele blauwalgen een drijflaag vormen. Omdat de onderkant van de drijflaag afsterft, komen gifstoffen (toxines) in het water terecht. Niet alle blauwalgen maken toxines aan. Als het water een vreemde kleur heeft of als er een stinkende laag met algenbrij op het water ligt, ga dan niet zwemmen en geef dit door aan de waterbeheerder.

Meer info op www.blauwalgen.be

Gepubliceerd op maandag 22 juli 2019 14 u.