Afval op evenementen

Sinds 1 januari is het in onze gemeente niet meer toegestaan om je keukenafval en etensresten in de restafvalzak te stoppen. Deze sorteerverplichting geldt ook voor evenementen. Het verbod op wegwerpbekers is iets strenger. En de gemeente ging met een nieuwe afvalverwerker in zee: Elias Vandevoorde.

Keukenafval en etensresten

Etensresten en groente-, fruit- en tuinafval (gft) afzonderlijk ophalen, zorgt voor minder restafval en geeft in ruil gezonde organische compost. Je kan het organisch afval aanbieden in een gft-container.

DIT MAG WEL EN NIET IN DE GFT


Verbod op wegwerpbekers

Vanaf juni 2023 is er een verbod op wegwerpbekers en -borden. Voor evenementen in 2023 kon je nog een uitzondering aanvragen, bijvoorbeeld omdat je nog een grote stock wegwerpbekers had. Die uitzondering valt nu weg.

Waar kan je herbruikbare bekers halen?

Voor kleine evenementen (maximum 500 bezoekers)

Als je een evenement organiseert in Evergem moet je dat altijd aanvragen. Dat kan online via een gebruiksvriendelijke tool. Je kan daar ook kiezen om gratis herbruikbare bekers aan te vragen. Er is keuze uit gewone bekers, cava- en wijnbekers. De reiniging van de bekers gebeurt door Voluit vzw.

ZO VRAAG JE EEN EVENEMENT AAN

Voor grote evenementen

Bij afvalintercommunale IVM kan je wijn, cava en gewone bekers huren. Die zijn wel betalend. Group Intro doet de afwas van de bekers. Aanvragen kan tot 14 dagen voor het evenement.

ZO VRAAG JE DIE AAN

Volledig verbod van 2025

Vanaf 1 januari 2025 geldt het verbod ook voor petflessen en blikjes en wordt er dus volledig overgestapt op herbruikbaar materiaal. Er zijn verschillende waarborgsystemen mogelijk: via waarborg, jeton, beloningsysteem …


Nieuwe afvalverwerker: Elias Vandevoorde NV

Als evenementenorganisator mag je maximaal drie restafvalzakken restafval en een gelijkaardige hoeveelheid PMD meegeven met de huis-aan-huisophalingen. Heb je meer afval? Dan wordt het afval volgens de 'afval-regelgeving' aanzien als bedrijfsafval.

Dan moet je als organisator een private ophaalfirma contacteren. Die firma kan bijvoorbeeld enkele rolcontainers brengen. Je betaalt voor het gebruik van de container en voor het afvoeren. Als organisator ben je vrij om te kiezen met welk bedrijf je samenwerkt. Het is wel interessant om te weten dat de gemeente gunstige tarieven heeft afgesproken met Elias Vandevoorde NV, een lokaal afvalverwerkingsbedrijf.

MEER OP ELIASVANDEVOORDE.BE

Gepubliceerd op donderdag 1 februari 2024 15.30 uur