Activiteitenmateriaal voor ouderen en mensen met lichte dementie

In Bibliotheek Evergem kan je spelmateriaal lenen gericht op ouderen en mensen met lichte dementie. De collectie is uniek in het Meetjesland. Recent werd de collectie uitgebreid en ze bevat nu een 30-tal gezelschapsspellen en voelmaterialen. Je kan het materiaal gratis lenen.

Herinneringen oproepen en gesprek op gang brengen

Ouderen vertellen graag over hoe het vroeger was en worden dikwijls blij bij de herinneringen aan hun jeugd of kindertijd. Er zijn spellen met vragen over vroeger en afbeeldingen waarbij ouderen anekdotes van vroeger kunnen vertellen. Het kan de drempel verlagen om een gesprek op gang te brengen.

Het spelmateriaal is gericht op ouderen. De blokken, dobbelstenen, puzzelstukken en pionnen zijn groot en degelijk. Het houten materiaal ligt goed in de hand. Ideaal dus voor oudere mensen om vast te nemen en te gebruiken. De tekst op de kaarten is groot en goed leesbaar.

Wie kan het materiaal lenen?

Iedereen kan het materiaal lenen. Je kan het meenemen op bezoek bij je grootouders. Het is ook ideaal voor vrijwilligers die met ouderen werken. Ervaring leert dat het ouderen uit hun isolement haalt. Bij groepsactiviteiten leren ouderen elkaar ook beter kennen. Door het spel te spelen, vertellen ze anekdotes van vroeger, die ze nog niet eerder aan elkaar verteld hadden.

BEKIJK HET MATERIAAL

Eerste Hulp Bij Dementie-koffer

Er zijn twee Eerste Hulp Bij Dementie (EHBD)-koffers met boeken, dvd's, cd's, spellen, folders en informatie. Alle materiaal heeft een link met dementie en kan gebruikt worden door het hele gezin. Er zijn ook prentenboeken om aan de allerkleinsten uit te leggen wat dementie is.

Kennismaking tijdens Dag van de Zorg

Op zondag 15 maart is het Dag van de Zorg. Bibliotheek Evergem stelt daar haar materiaal voor. Kom het eens van dichtbij bekijken en uittesten.

De Dag van de Zorg vindt plaats in Woonzorgcentrum Ave Maria (Hooiwege 1), van 10 tot 17 uur. Er zijn informatiestanden rond diverse thema’s. Het programma en de deelnemers vind je op dagvandezorg.be

Gepubliceerd op woensdag 12 februari 2020 16.45 u.