Naar inhoud

Meetjeslandse geschiedenissen: Brouwerijen en bier - Panelgesprek

Panelgesprek met Freddy Van Daele, Etienne Van de Walle, Hugo Notteboom, Pieter De Reu en meer andere proevers …
Even verpozen met zythologen en verzamelaars die ons laten delen in de onvermoede rijkdom van het streekbier, deel van de biercultuur, die door de Unesco werd erkend als immaterieel erfgoed. Brouwerijen en bier: meer dan water en een proces met toevoeging van diverse ingrediënten. Het bier van pakweg 400 jaar geleden is absoluut niet het bier van vandaag, voor zover we nog echt lokaal of regionaal gerstenat kennen. Veelal vervulde het de rol van min of meer zuivere drank of dorstlesser. Brouwen betekent grondstoffen. Hoe zit dit precies met het water van net aan het kerkhof? Geen gebrek aan lokaal graan, maar hop? Gagel dan maar. Alcoholrijke dranken doen ook denken aan belastingen, aan rijke brouwers en stokers, aan gemeentepolitiek, aan herbergiers, aan stemrecht en liberalisme. Het hoogtepunt van het lokale brouwwezen situeerde zich kort voor de Eerste Wereldoorlog: in het Meetjesland waren toen maar liefst 92 brouwerijen actief, om maar te zwijgen van het aantal bierstekers.
Enkele Meetjeslandse bieren kunnen worden geproefd, daarom is inschrijven vóór 24 mei noodzakelijk o.v.v. het aantal deelnemers via:
voorzitter@appeltjes-meetjesland.org
Dit is een organisatie van:
• Historisch Genootschap van het Meetjesland
• Vereniging voor Heemkunde in het Meetjesland
• Heemkundige Kring Het Ambacht Maldegem
• Heemkundige Kring Het Land van Nevele
• Familiekunde Vlaanderen – regio Meetjesland • Heemkundige Kring Arthur Verhoustraete (Aalter)
• COMEET (Cultuuroverleg Meetjesland)

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer

  • zondag 27 mei 2018
    van 10.30 uur tot 11.45 uur

Prijs

Gratis (Basistarief: 0,00 €)

Waar

Kasteel van Wippelgem
Kramershoek 4 9940 Evergem

Reservatie

Contact

  • 0498 85 55 70
Kalender Aanraden