Expo: Carl Oversteyns: De “BAM-experience” – de trein als teletijdmachine (fotografiecircuit)

Het fotografiecircuit biedt jaarlijks aan 11 geselecteerde fotografen de kans om hun werk te laten zien aan een ruim publiek in 17 cultuurcentra, gespreid over Vlaanderen. Op die manier wil het Fotografiecircuit Vlaanderen vooral Vlaamse fotografen, die nog te weinig kansen kregen, een mogelijkheid bieden om met hun werk naar buiten te komen. Kwaliteit en variatie primeren hierbij.

Carl Oversteyns is autodidact en zijn werk heeft een documentair karakter. Hij zwerft de wereld rond op zoek naar sterke verhalen en dito beelden. Rode draden zijn o.a. de impact van infrastructuur op het al dan niet stedelijk landschap en de vergankelijkheid in al zijn gedaanten.

De reeks die hier gepresenteerd wordt is het resultaat van een reis door Siberië in 2015. Hij stapte op de trein in Krasnoyarsk, halverwege Moskou en Vladivostok, en volgde het BAM-tracé. BAM staat voor Baikal Amoer Magistral, het is een spoorlijn die aangelegd is in de jaren '70 en '80 van vorige eeuw, met een totale lengte van 5646 km. De bedoeling was het schaars bewoond deel ten noorden van het Baikalmeer te ontsluiten, een verbinding te maken met de Zee van Ochotsk en vooral de ontginning van de rijke ondergrond. Samen met de bouw van de spoorweg werden nieuwe steden ontwikkeld zoals Bratsk, Severobaikalsk en Tynda. Om deze steden te bevolken werden mensen aangetrokken met mooie vooruitzichten, maar het is iets anders verlopen dan gepland. Samen met de val van de Sovjet Unie viel in dit deel van Rusland de tijd stil. De droom op een mooie toekomst werd de grond ingeslagen, van de verdere ontwikkeling valt tot op heden weinig te merken. Het gevolg, steden waar na de bouw nog maar amper in geïnvesteerd is en een ontvolking van ca. 25%, armoede en schaarse goederen. Je waant je in de voormalige Sovjet Unie. Eén ding is zeker, vroeg of laat keert het tij, de rijke ondergrond zal hiervoor verantwoordelijk zijn.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

Organisatie

Cultuurcentrum Evergem