Expo: Patrick Verbeeck: Gleason Score 7 (fotografiecircuit)

Het fotografiecircuit biedt jaarlijks aan 11 geselecteerde fotografen de kans om hun werk te laten zien aan een ruim publiek in 17 cultuurcentra, gespreid over Vlaanderen. Op die manier wil het Fotografiecircuit Vlaanderen vooral Vlaamse fotografen, die nog te weinig kansen kregen, een mogelijkheid bieden om met hun werk naar buiten te komen. Kwaliteit en variatie primeren hierbij. 

Meer info vind je in de catalogus (zie onderaan bij Downloads).

In de zomer van 2017 kreeg fotograaf Patrick Verbeeck onverwacht het harde verdict van prostaatkanker met een ‘Gleason Score’ van 7. Deze medische maatstaf schaalt de kwaadaardigheid van de tumor. De 7 gaf aan dat het om een vrij agressieve vorm van kanker ging. Een volledige verwijdering van de prostaat - met risico op blijvende ongemakken als impotentie en incontinentie - drong zich dan ook op. 

Hoewel het heftige nieuws van een levensbedreigende ziekte hem in eerste instantie overrompelde en hem een zware psychologische dreun toebracht, rechtte Verbeeck zeer snel zijn rug en besloot hij om zijn noodlot uit te puren en om te buigen tot een moedige, zeer persoonlijke en beklijvende fotoreeks.

Prostaatkanker is de tweede meest voorkomende vorm van kanker bij mannen en de vierde meest voorkomende kanker ’tout court’. In 2018 werden er wereldwijd 1.3 miljoen nieuwe gevallen geregistreerd. Ondanks de verbeterde behandelingen blijven de ziekte en vooral dan de volledige verwijdering van de prostaat in de taboesfeer hangen.

In ’Gleason Score 7’ gebruikt Patrick Verbeeck zijn camera als uitlaatklep. Hij visualiseert zijn mix aan emoties en de donkere gedachten over zijn gezondheid en over zijn onzekere toekomst via metaforische natuurbeelden. Deze evocatieve beelden - die zijn kwetsbaarheid en zijn angsten weerspiegelen - worden in de reeks vermengd met zelfportretten, met meer documentaire beelden en zelfs met mijmeringen over zijn eigen dood. Zo wil de fotograaf de ziekte letterlijk een gezicht geven en het onderwerp meer bespreekbaar maken.

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

Organisatie

Cultuurcentrum Evergem