90 brandoproepen in Evergem in 2020

In 2020 rukte Brandweerzone Centrum 2.194 keer uit., dat zijn een 100-tal oproepen minder dan in 2019. Gemiddeld 6 keer per dag werd dus een een brand gemeld via de noodcentrale 112. Negentig van die oproepen kwamen uit Evergem.
Van onbewaakte kookpotten tot pluisjes in de droogkast

De meest brandgevaarlijke plek in huis bleek vorig jaar de keuken te zijn. Onbewaakte kookpotten, het blijft een groot probleem. Luitenant Vandeburie van Post Gent: “Ik ga slechts tien minuten weg zijn denken mensen vaak. Ze schatten de tijd fout in en ontdekken dan plots een brand. Een foute inschatting, die zware gevolgen kan hebben. Blijf dus bij uw fornuis als het aanstaat en plaats daarom in je keuken een branddeken, daarmee kan je beginnende branden doven.”

Daarnaast zag de brandweer ook een stijging in het aantal branden door elektrische apparaten. Denk maar aan droogkasten die onvoldoende gereinigd worden, de achtergebleven pluisjes vatten vuur. Ook onbewaakte batterijen in het stopcontact veroorzaken brand, zoals die van elektrische fietsen, hoverboards en elektrische steps.
“We kunnen als brandweer niet genoeg benadrukken om batterijen niet op te laden zonder dat je in de buurt blijft. En als je je batterij oplaadt onder een rookmelder, ben je helemaal safe.” klinkt het.

Rookmelders redden levens

Steeds meer mensen installeren rookmelders, sinds 1 januari 2020 zijn die verplicht in elke woning. Rookmelders hebben effectief levens gered het afgelopen jaar. Zo was een kat ’s nachts tegen een bijverwarmingstoestel gesprongen, waardoor dat toestel viel en het tapijt in lichterlaaie zette. Dankzij een rookmelder kon de slapende bewoonster de brandweer tijdig verwittigen.
Meer info op hangrookmelders.be

Piek in november en december

Brandweerofficier Vandeburie: “Vooral in november en december 2020 piekte het aantal brandoproepen. Dat is niet onlogisch, want in de wintermaanden is het koud. Mensen gebruiken dan extra verwarmingstoestellen of steken hun kachel aan. We rukten in totaal 68 keer uit voor schoorsteenbrand. De oorzaak daarvan bleek bijna altijd een slecht onderhouden kachel, pellets die verder bleven smeulen of spullen op zolder dichtbij een slecht afgewerkte schoorsteenmantel. In de zomermaanden waren er dan weer meer branden in tuinen en carports, onder andere door onkruidverbranders.”

Enkele cijfers uit de zone

Bij 45% van de brandoproepen was er effectief een brand

  • 42% woningbrand
  • 18% afvalbrand
  • 13% natuurbrand
  • 10% andere buitenbrand
  • 10% voertuigbrand
  • 7% schoorsteenbrand

De meeste branden ontstonden in de keuken, daarna de woonkamer of een andere plaats in huis. Meestal accidenteel of door een technisch defect, maar ook door vuur te stoken.

Bij de branden vielen er 4 burgerslachtoffers en raakten 46 burgers en 10 brandweermannen gewond.

Bij 55% van de brandoproepen was er geen brand

  • 97% loos alarm of nazicht brandalarm
  • 3% valse melding

Brandweerzone Centrum

Brandweerzone Centrum bestaat uit een netwerk van posten. De zone omvat 14 posten die samen 18 gemeenten beschermen. De posten worden bemand door een 500-tal beroeps brandweermannen en een 500-tal vrijwilligers.

WEBSITE BRANDWEERZONE CENTRUM

Gepubliceerd op donderdag 4 februari 2021 0 u.